Spitfire Company
Baletky

Spitfire Company

Divadlo Spitfire Company v hlavní roli Miřenka Čechová

Být produktem systému. Výkonné kolečko, které se nesmí porouchat, nesmí vybočit, nesmí dokonce ani příliš excelovat. Stát, systém, instituce, škola, vzdělání, zaměstnavatel. Všichni chtějí mít „perfektního“ zaměstnance, produkujícího poslušný a bezpečný výrobek – slepou verzi sebe sama. Stejnokroj, stejnomyšlení, stejnomožnosti. V tomhle příběhu je to stejnodres, stejnodrdol, stejnopiškoty a stejnopohyby zabitých dětských dušiček.

Rebelie, jediné možné východisko, jak se utkat s dusivou nesvobodou?

Scénický multimediální projekt Baletky je abstraktním ponorem do duše dívky bojující proti despotickému, dogmatickému systému a ztrátě vlastní identity. Za doprovodu bizarního a černého humoru, živé hudby, rytmizovaných textů a fyzické exprese, sledujeme člověka zápasícího se zaslepenou poslušností, sebedestrukcí a strachem nedostát svému snu. To vše na pozadí surreálných obrazů, výtvarných objektů reprezentujících univerzálně platné fenomény manipulace a teroru. Baletky jsou příběhem všech, kteří odmítají být zkrocená medvíďata.

Stejně jako hybridní projekt metaBaletky, vychází i divadelní dramatizace z knižní předlohy Baletky Miřenky Čechové, která vyšla v únoru 2020 v nakladatelství Paseka.

 

koncept, performance: Miřenka Čechová

Hudba: Martin Tvrdý

Hudba live: Mary C

Dramaturgie: Martina Kinská

Video: Tereza Vejvodová

Animace: Linda Arbanová

Kostýmy a objekty: Eva Matoušová

Scénografie a výprava: Eva Matoušová, Petr Boháč, Honza Tomšů

Režijní a herecká spolupráce: Tereza Dočkalová, Janka Ryšánek Schmiedtová

Light design: Filip Horn

Foto: Ondřej Košík

 

Premiéra 23.2.2022 Palác Akropolis

 

 

Termíny

  • Pá 21.10.2022, 19:00

Vstupné

na místě 300 Kč, v předprodeji 250 Kč

Místo konání

Velký sál KZ

Pořadatel

M-klub

Obrázky