Hamlet
Divadlo Kontra

Hamlet

 

Jedno z nejúspěšnějších představení Divadla Kontra ze Spišské Nové Vsi, oceněné na mnoha mezinárodních festivalech.

 

Největší hra všech her. Detektivka. Thriller. Romantika. Rodinné psychodrama. Vše v podání dvou herců. Představ si, že ses dozvěděl, že tvého otce zabil tvůj strýc. Představ si, že ten strýc je nyní mužem tvé matky. Představ si, že o vraždě ti řekl duch tvého otce, který tě donutil přísahat, abys pomstil jeho smrt. Co bys udělal? Jak bys to udělal? Byl bys vůbec schopný to udělat?

Hamlet je muž, který ztratil důvěru ve svět. Posmívá se autoritám, odhaluje klamství, nevěří v dobro a krásu a je posedlý smrtí. Snaží se,
ale nedokáže najít místo ve světě, kde přestaly existovat jakékoli hodnoty - zůstal pouze všeobecný smutek.

Hamletem je každý z nás. Každý, kdo pochybuje a váhá. Ve našem představení hrají Hamleta dva herci. Každý smutek má jiný odstín, každý
trpí a váhá jinak.

 

Hamlet
překlad: Zora Jesenská
adaptace, režie, scéna a kostýmy: Klaudyna Rozhin
hraji: Peter Čižmár a Andrej Palko
masky: Amálka Ľudmila Valenčíková
choreografie souboje: Igor Grečko

 

Představ si, že jsi se dozvěděl, že tvého otce zabil tvůj strýc.
Představ si, že ten strýc je nyní mužem tvé matky.
Představ si, že o vraždě ti řekl duch tvého otce, který tě donutil k
přísaze, abys pomstil jeho smrt.
Co bys udělal?
Jak bys to udělal?
Byl bys vůbec schopný to udělat?

 

Adaptace vychází z textů 2. Quarta a Folio a nenarušuje integritu originálního textu. Inscenační prostředky jsou v představení omezeny na
minimum, dva herci ztvárňují všechny postavy a vytvářejí tak svět Elsinoru za pomoci jednoduchých rekvizit. Důraz je kladen na slovo, na
fyzikalitu postav a navázání intimního kontaktu s divákem.

Adaptace Divadla Kontra byla oceněna Hlavní cenou poroty na Festivalu Netradičních divadel Kopřivnice 2012 v Kopřivnici za umělecký přínos a oba herecké výkony. Získala také dvě ceny Zlatá lebka udělené kritiky na 17. Mezinárodním Shakespearovském festivalu v Gdaňsku za „nápaditost, všestrannost a maximální obětavost herců. Za to, že jsou živým důkazem nesmrtelnosti shakespearovského divadla“ a za „skvělé herecké řemeslo a expresi“.

„Hamlet je nepochybně nejbohatší věc, kterou můžete v divadle dělat. Hra klade všechny velké otázky, jaké jen možno položit, ale nedává žádné odpovědi. Musíte hledat sami. Je to také hluboká a pokorně učící zkušenost. Pro nás to bylo jedinečné cvičení v odhalování samých sebe a nekonečnosti lidské duše.“ – Klaudyna Rozhin, režisérka.

 

Divadlo Kontra
Novoveské divadlo, které je držitelem několika ocenění, mezi nimiž je „Překvapení Nové Divadlo“, Dosky 2007 - Objev sezóny 2006/2007 a ceny LITA za herecké výkony. Nejnověji je také držitelem Ceny pro divadlo sezóny ze soutěže DOSKY 2018, o jejímž hlasování rozhodovali diváci z celého Slovenska.

Svou první hrou a zároveň první slovenskou inscenací irského hitu Howie a Rookie dramatika Marka O’Rowa vystupovali v Bristolu, Praze, Varšavě, Krakově, Lublině a pozvání dostali také na festival Edinburgh Fringe 2007. Za inscenaci Kamene vo vreckách získala v roce 2010 ceny za nejlepší herecké výkony na festivalu v Kopřivnici (ČR).

Představení bylo podpořeno z veřejných zdrojů Fondem na podporu umění Město Trnava a Trnavským samosprávným krajem v rámci projektu Malý Berlín 2019.

Termíny

  • St 24.4.2024, 19:00

Vstupné

na místě 320 Kč, v předprodeji 250 Kč

Místo konání

M-klub

Pořadatel

M-klub

Obrázky